الکتروموتور اسلیپ رینگ از جمله الکتروموتورهای صنعتی القایی و آسنکرون است. این الکتروموتور انواع مختلفی چون جیوه ای، بی سیم، لغزنده مغناطیسی و … دارد. این الکتروموتورها اگرچه برق کمی مصرف می کنند، اما گشتاور بالایی تولید کرده و راه اندازی موتور اسلیپ رینگ در صنایع مختلف کاربرد دارد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص راه اندازی موتور اسلیپ رینگ تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
موتور اسلیپ رینگ چیست؟
یک نوع از انواع الکتروموتورها، الکتروموتور اسلیپ رینگ است. الکتروموتور اسلیپ رینگ با نامهای دیگری مانند کانکتور دورانی الکتریکی، مفصل دورانی الکتریکی یا کلکتور دورانی الکتریکی نیز نامیده می شود.عملکرد این موتور به سیگنال هایی بستگی دارد که از بخش متحرک به بخش ثابت منتقل می شود. این الکتروموتورها از روتور سیم پیچی شده تشکیل شده اند که به اسلیپ رینگ و جاروبک هایی متصل شده اند و این روتور سیم پیچی شده با مقاومت در مدار نصب میشوند و وجود اسلیپ رینگ نیاز به اتصال به برق را در موتور از بین می برد.
الکتروموتور اسلیپ رینگ وسیله الکترومکانیکی است که برای انتقال قدرت از ساختاری ثابت به ساختار دوار مورد استفاده قرار می گیرد. از راه اندازی موتور اسلیپ رینگ در ماشین آلات مربوط به بسته بندی، توربین های بادی و حلقه های کابلی استفاده می گردد. الکتروموتور اسلیپ رینگ از موتورهای القایی آسنکرون هستند و به موتورهای قفس سنجابی شباهت زیادی دارند.
خدمات همیار موتور
شرکت همیار موتور شاهرود در زمینه تعمیر الکتروموتور dc و ac ، بازسازی انواع ماشین های الکتریکی فشار قوی و ژنراتورها فعالیت دارد برای دریافت خدمات با ما تماس بگیرید.👇
اجزا الکتروموتور اسلیپ رینگ
از اصلی ترین اجزا الکتروموتور اسلیپ رینگ می توان به شافت، روتور، استاتور، حلقه رسانه ای فلزی، یاتاقان، برس سیمی یا برس گرافیتی، مقاومت ها و … اشاره کرد.
انواع الکتروموتور اسلیپ رینگ
الکتروموتور اسلیپ رینگ را می توان از لحاظ ظاهری به دو نوع استوانه ای و تخت طبقه بندی کرد، اما اگر الکتروموتور اسلیپ رینگ از نظر فنی تقسیم بندی شوند می توان آن را به سه دسته جیوه ای، با حلقه لغزنده مغناطیسی و بی سیم تقسیم بندی کرد. می توان انواع الکتروموتور اسلیپ رینگ را در دسته های زیر طبقه بندی کرد:
- الکتروموتور اسلیپ رینگ جیوه ای: در این الکتروموتور از جیوه به عنوان مایع و رسانا استفاده می شود تا اجزا داخلی موتور اتصال الکتریکی با هم برقرار کنند. استفاده از جیوه در راه اندازی موتور اسلیپ رینگ رواج زیادی دارد. این الکتروموتور مقاومتی کم و اتصالی پایدار دارد. الن الکتروموتور به دلیل قابلیت اطمینان بالا و آببندی و عایق کاری مخصوص به نگهداری بسیار کمتری در مقایسه با دیگر الکتروموتورها نیاز خواهد داشت.
- الکتروموتور اسلیپ رینگ لغزنده مغناطیسی: در این الکتروموتور حلقه ای وجود دارد که بر شافت متحرک موتور قرار گرفته و افزایش وزن در این موتور زیاد خواهد بود.
- الکتروموتور اسلیپ رینگ بی سیم: الکتروموتور اسلیپ رینگ بی سیم نسبت به انواع قبل وزن کمتری دارد. در این مدل جریان الکتریکی به صورت بی سیم انتقال می یابد. مدل بی سیم کارایی بهتر و نگهداری راحت تری خواهد داشت.
- الکتروموتور اسلیپ رینگ کپسولی: از این الکتروموتورها در سیستم های امنیتی استفاده می شود. قابلیت انتقال سیگنال های ترکیبی در این الکتروموتور سبب می گردد تا پشتاور و نویز الکتریکی کمی داشته و هزینه نگهداری آن نیز پایین باشد.
- الکتروموتور اسلیپ رینگ هیدرولیکی – پنوماتیکی: از این الکتروموتور در ماشین آلات بسته بندی استفاده شده و چرخش 360 درجه حین انتقال قدرت از ویژگی های آن است.
کاربرد موتور اسلیپ رینگ
موتور اسلیپ رینگ در صنایعی مورد استفاده قرار می گیرد که به گشتاور بالا و جریان پایین نیاز دارند. اغلب در صنایع ساخت خودرو، کشتی، فولاد، تولید سیمان، جرثقیل، تخلیه بار در بارانداز و … استفاده می گردد. توصیه میگردد تا در موارد و شرایط زیر از الکتروموتور اسلیپ رینگ استفاده شود:
- این الکتروموتورها به دلیل گشتاور بالای استارت بهتر است در مواردی مورد استفاده قرار گیرد که اینرسی بالایی دارد.
- امکان کنترل سرعت این الکتروموتورها با استفاده از مقاومتهای روتور امکان پذیر است.
- در زمینه جاروبکها و اسلیپ رینگ ها این الکتروموتور نیاز به تعمیر و نگهداری بیشتری دارد. یکی از بهترین شرکت ها در زمینه تعمیر انواع الکتروموتورها از جمله راه اندازی موتور اسلیپ رینگ، شرکت همیار موتور است. این شرکت با سابقه 15 ساله خود با بهره گیری از متخصصین مجرب علاوه بر تعمیر انواع الکتروموتور در تعمیر ژنراتور و همچنین تعمیر الکتروموتور فشارقوی سابقه داشته و بهترین خدمات را در کوتاهترین زمان ممکن به متقاضیان ارائه می دهد.
- جهت کنترل سرعت الکتروموتور اسلیپ رینگ از مقاومت در مدار روتور استفاده می شود، مقاومت ها جریان روتور را کاهش داده و در ادامه سرعت موتور نیز کاهش خواهد یافت.
مزایا و معایب الکتروموتور اسلیپ رینگ
از مزایای راه اندازی موتور اسلیپ رینگ می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- مصرف انرژی الکتریکی و برق پایین
- گشتاور بالا
- امکان کنترل گشتاور تولید شده
- امکان کنترل سرعت با استفاده از مقاومت
- کارایی و راندمان بالا
از معایب راه اندازی موتور اسلیپ رینگ می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- قیمت الکتروموتور اسلیپ رینگ در مقایسه با سایر الکتروموتورها بالاتر است.
- این الکتروموتورها ساختار نسبتا پیچیده ای دارند.
- نصب و نگهداری این موتورها در مقایسه با دیگر الکتروموتورها مشکل تر است.
- این الکتروموتورهای صنعتی استهلاک بالایی دارند و در قسمت جاروبک و اسلیپ رینگ زودتر از سایر قسمت ها مستهلک می شوند.
- این الکتروموتورها به خاطر ابعاد بزرگ خود نیازمند فضای زیاد هستند.
خرید الکتروموتور اسلیپ رینگ
در خرید الکتروموتور اسلیپ رینگ نظیر هر تجهیز الکتریکی دیگری می بایست مواردی مورد توجه قرار گیرد. از موارد قابل توجه در خرید این الکتروموتور می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- قدرت موتور
- حفاظت الکتروموتور
- کلاس حرارتی
- چگونگی خنک شدن موتور
- جنس الکتروموتور
- اندازه فریم موتور
- تعداد اتصالات و پل های مورد استفاده در الکتروموتور
بیشتر بخوانید: الکتروپمپ گریز از مرکز چیست؟
نتیجه گیری
موتور اسلیپ رینگ موتوری الکترومکانیکی است که امکان انتقال سیگنال الکتریکی از یک قسمت ثابت به ساختاری چرخان را فراهم می آورد. اغلب راه اندازی موتور اسلیپ رینگ در توربین های بادی، ماشین آلات بسته بندی، ژنراتورها و … مورد استفاده قرار می گیرند.