تفاوت بین موتور الکتریکی AC و DC :جهت تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی از الکتروموتور استفاده می شود. نوع جریان الکتریکی مورد استفاده در الکتروموتور سبب می گردد تا الکتروموتورها DC یا AC باشند. می توان هرکدام از این الکتروموتورها را از جنبه های مختلفی چون توان، سرعت، گشتاور، کارایی، پایداری، عمر مفید، تعمیرات و نگهداری، وزن، اندازه و … با یکدیگر مقایسه کرد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص تفاوت بین موتور الکتریکی AC و DC و همچنین برای دریافت خدمات تعمیر الکتروموتور فشارقوی تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
الکتروموتور dc
الکتروموتور Direct Current یا DC یا جریان مستقیم یا کلاسیک از استاتوری که شامل یک آهنربای الکتریکی است، تشکیل شده است. جهت جریان در استاتور توسط کموتاتور در هر سیکل دو بار برعکس می شود و سبب چرخش روتور توسط میدان مغناطیسی ایجاد شده می شود. اغلب در صنعت کاغذ و نورد از این الکتروموتور استفاده می شود. الکتروموتور DC تنها نوع تک فاز دارند. الکتروموتور های DC بر حسب نوع سیم پیچ مورد استفاده در آنها به انواع مختلفی چون سری، موازی، فشرده، خود تحریک و PMDC تقسیم بندی می شوند.
الکتروموتور ac
الکتروموتور AC یا القایی یا آسنکرون، الکتروموتوری است که از جریان متناوب یا AC جهت ایجاد میدان مغناطیسی و چرخش روتر استفاده می کند. تنوع استفاده از الکتروموتور AC در مقایسه با نوع DC بیشتر است، همچنین الکتروموتور AC در دو نوع تک فاز و سه فاز تولید می شوند.
استاتور موتور AC از سیم پیچ هایی تشکیل شده که با جریان متناوب یک منبع تغذیه، میدان مغناطیسی ایجاد و سبب چرخش روتر می شود. الکتروموتورهای DC و AC کاربردهای مخصوص به خود را دارند، اما به دلیل هزینه پایین تر، تنوع بیشتر سرعت و کاربردهای گسترده تر الکتروموتور AC در مقایسه با نوع DC متقاضیان بیشتری دارد.
تفاوت الکتروموتور ac و dc
الکتروموتور به منظور تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی مورد استفاده قرار می گیرد. بزرگترین تفاوت الکتروموتور ac و dc نوع جریان مورد استفاده در این الکتروموتورها است. اگر جهت تولید میدان مغناطیسی استاتور و چرخش روتور از جریان الکتریکی ac استفاده شود، الکتروموتور ac خواهیم داشت و اگر از جریان الکتریکی dc استفاده شود، آنگاه الکتروموتور dc خواهد بود. علاوه بر نوع جریان از منظر جنبه های دیگری می توان فرق میان این دو الکتروموتور را بررسی کرد که عبارتند از:
- میدان مغناطیسی الکتروموتور dc و ac: در الکتروموتور ac استاتور در میدان چرخیده می شود و این چرخش به دلیل تغییر در سرعت جریان ac است، اما در الکتروموتور dc استاتور ثابت است و با تغییر ولتاژ، چرخش میدان انجام می پذیرد.
- کنترل سرعت: در موتور dc به راحتی می توان سرعت را با تغییر ولتاژ تغییر داد، اما در موتور ac تا وقتی سرعت جریان ac تغییر کند سرعت موتور نیز تغییر خواهد کرد.
- تولید گشتاور: در موتور dc، در روتور و استاتور بطور جداگانه ای میدان مغناطیسی وجود دارد، این دو میدان با یکدیگر تعامل داشته و زمانی که آرمیچر در حال چرخش است، میدان مغناطیسی ثابت خواهد بود. در موتورهای ac میدان مغناطیسی استاتور و روتور با هم تعامل داشته اما سرعت میدان و روتور یا هم همگام خواهند بود.
- تک فاز و سه فاز بودن: الکتروموتورهای dc تنها حالت تک فاز دارند اما الکتروموتورهای ac حالت تک فاز یا سه فاز خواهند داشت.
- طول عمر مفید: طول عمر الکتروموتور dc از طول عمر الکتروموتور ac کمتر بوده و این به خاطر وجود تجهیزی به نام کموتاتور در الکتروموتور dc است.
- هزینه تعمیرات و نگهداری: هزینه تعمیرات و نگهداری موتورهای dc از ac بالاتر است، لذا تعمیر الکتروموتور ac در مقایسه با تعمیر الکتروموتور dc آسان تر و کم هزینه تر انجام می گیرد.
- سهولت راه اندازی: راه اندازی موتورهای ac نسبت به الکتروموتورهای dc راحت تر صورت می گیرد.
- دقت، کنترل سرعت و گشتاور یکنواخت: الکتروموتور dc دقت بالاتر، کنترل سرعت بیشتر و گشتاور یکنواختی تری خواهند داشت، در حالیکه موتورهای ac به دلیل یکسان نبودن سرعت روتور با دورهای میدان، ویژگی های مورد اشاره را نخواهند داشت.
- سادگی طراحی: موتورهای dc طراحی ساده تر و قابل فهم تر دارند.
- قیمت: قیمت الکتروموتورهای dc در مقایسه با نوع ac بالاتر است.
- قابلیت استفاده در مناطق خطرناک: در موتورهای dc به دلیل تغییر جریان جرقه های معکوسی ایجاد می گردد، لذا از الکتروموتورهای dc در مناطق صنعتی خطرناک با احتمال آتش سوزی نمی توان استفاده کرد، در حالیکه استفاده از موتورهای ac احتمال ایجاد جرقه نزدیک به صفر دارند و می توان از آنها در هر منطقه صنعتی استفاده کرد.
- تفاوت ظاهر و ساختار: موتورهای DC دارای برسی متصل به انتهای موتور هستند و سیم پیچ ها در آن داخل روتور قرار می گیرد، در مقابل، الکتروموتور AC فاقد برس هستند.
- توان خروجی: موتور AC توان خروجی نسبتا کم بین 0.5 تا 100 وات دارند در حالیکه توان خروجی الکتروموتور DC نسبتاً بالاتر است.
- سرعت: موتور DC در سرعت های متوسط رو به پایین و موتورهای AC با سرعت های نسبتاً بالا سازگار هستند.
- وزن: حجم و وزن الکتروموتور DC در مقایسه با موتور AC بیشتر است.
- میزان مقاومت: الکتروموتور AC در مقایسه با نوع DC مقاومت بالاتری داشته و به همین دلیل عمر مفید بیشتری خواهد داشت. می توان از الکتروموتور AC برای کاربردهایی با بار سنگین استفاده شود.
نتیجه گیری:
قیمت الکتروموتور DC در مقایسه با AC بالاتر است، اما توان موتور جریان مستقیم از توان جریان متناوب بیشتر است. جهت خرید هرکدام از الکتروموتورهای فوق می بایست متناسب با نوع کاربرد یا در نظر گرفتن تمامی معیارها و ویژگی ها الکتروموتور مورد نظر را خریداری کرد. حتی امروزه به دلیل هزینه بالای تعمیر الکتروموتور AC و DC از شرکت های متخصص و باتجربه در این زمینه استفاده می شود.
شرکت همیار موتور یکی از بهترین شرکت ها در زمینه تعمیر و بازسازی انواع الکتروموتورهای DC، AC، تعمیر الکتروموتور فشار قوی، تعمیر ژنراتور و … است. همیار موتور از سال 1388 فعالیت خود را جهت تعمیر و بازسازی انواع الکتروموتورهای DC و AC آغاز کرده است و امروزه به یکی از بهترین تعمیرکاران ماشین های الکتریکی تبدیل شده است. جهت انتخاب الکتروموتور مناسب لازم است متناسب به نیازها و الزامات خرید الکتروموتور صورت پذیرد و در این زمینه نیز می توان از متخصصین و کارشناسان شرکت همیار موتور استفاده کرد.