بررسی کلی الکتروموتور dc ویژگی ها و کارایی

بررسی ویژگی الکتروموتور dc

فهرست مطالب

بررسی ویژگی الکتروموتور dc : الکتروموتورهای بر حسب جریان عبوری از آن ها به دو نوع الکتروموتور DC و AC تقسیم می شوند. الکتروموتور DC که کاربردهای زیادی در صنایع کوچک و بزرگ دارد زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز به کنترل گشتاور و سرعت و ایجاد جریان یکنواخت است. به منظور کسب اطلاعات و بررسی کلی الکتروموتور dcو همچنین برای دریافت خدمات تعمیر ژنراتور تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

جهت تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی از الکتروموتور، موتور یا دینام استفاده می شود. نوع جریان الکتریکی به کار رفته در الکتروموتور یکی از عوامل تعیین کننده نوع الکتروموتور است. اگر جریان الکتریکی مورد استفاده از نوع مستقیم یا dc باشد، الکتروموتور dc خواهد بود. در بررسی کلی الکتروموتور dc لازم است تا مشخصات جریان مستقیم یا dc مشخص گردد. جریان مستقیم یا dc جریانی است که منبع تغذیه الکترونها را در یک جهت حرکت می دهد و جریان برق مسیر خود را تغییر نخواهد داد.در ادامه بررسی ویژگی الکتروموتور dc با ما همراه باشید.

تولید جریان مستقیم یا dc متفاوت است، برای مثال در ژنراتورهای ac، تجهیزی به نام commutator قرار داده می شود تا جریان متناوب ac به جریان مستقیم dc تبدیل گردد و یا در برخی وسایل جهت تولید جریان برق مستقیم یا dc از دستگاهی به نام Rectifier استفاده می شود، همچنین برخی منابع تغذیه مستقیماً جریان مستقیم تولید می کنند، برای مثال برق تولید شده در باتری ها ناشی از واکنش های شیمیایی از نوع مستقیم یا dc خواهد بود. 

بررسی ویژگی الکتروموتور dc
بررسی ویژگی الکتروموتور dc

الکتروموتور dc از اجزای مختلفی تشکیل شده است، اما جهت بررسی کلی الکتروموتور dc  چهار جز اصلی این الکتروموتور که احتمال آسیب در آن ها بیشتر است و جهت تعمیر الکتروموتور dc توصیه می گردد تا با این اجزا آشنا شویم، عبارتند از:

  • استاتور: استاتور نوعی آهنربای ثابت است، در واقع استاتور نوعی سیم پیچ میدانی است که سیم پیچ بکار رفته در آن به دو نوع سری یا شنت تقسیم می شود، همچنین از دیگر اجزا استاتور می توان به هسته و فریم اشاره کرد.
  • روتور: نام دیگر روتور، آرمیچر است، قسمت چرخنده و گردا الکتروموتور همان آرمیچر است که از هسته و یاتاقان تشکیل شده است.
  • جاروبک: جاروبک یکی از قطعات اصلی الکتروموتور dc است که وظیفه انتقال جریان به کلکتور گردان را انجام می دهد.
  • کموتاتور: موتور DC از جریان مستقیم جهت چرخش روتور استفاده می کند، لذا در هر سیکل جهت جریان 2 با تغییر می کند. می بایست تغییر جهت جریان به صورت منظم و مداوم صورت پذیرد، قطعه ای به نام کموتاتور وظیفه تغییر جهت جریان به صورت منظم و مداوم را انجام می دهد.

جهت بررسی کلی الکتروموتور dc لازم است تا نحوه عملکرد آن مشخص شود. استاتور قسمت ثابت و روتور قسمت چرخان الکتروموتور dc است، با انتقال جریان الکتریکی از منبع تغذیه، استاتور میدان مغناطیسی حول روتور ایجاد کرده و سبب چرخش آن می شود. به منظور تولید این میدان مغناطیسی از آهنربای ثابت استفاده شده و جهت تمرکز این میدان از سیم پیچ عایق شده حول هسته الکتروموتور استفاده می شود. سیم پیچ عایق شده حول هسته به تجهیزی به نام کموتاتور متصل می شود، این اتصال سبب می گردد تا کموتاتور جریان را به سیم پیچ های عایق شده اعمال کرده و به آرماتورها اجازه گرفتن انرژی به صورت جداگانه و امکان تولید گشتاور می دهد. 

در حالت کلی میدان مغناطیسی ایجاد شده بوسیله استاتور پس از عبور جریان مستقیم، توسط کموتاتور منم و مداوم شده و این میدان سبب چرخش روتور می گردد، در نتیجه چرخش روتور .

عملکرد الکتروموتور dc

در ادامه بررسی ویژگی الکتروموتور dc به مزایایی استفاده از الکترو موتور می پردازیم. اگرچه موارد استفاده از الکتروموتور dc در مقایسه با الکتروموتور ac کمتر است اما در بسیاری از دستگاه های صنعتی د کارخانجات بزرگ تا بسیاری از لوازم خانگی و اسباب بازی کودکان از الن تجهیز استفاده می شود. برخی از صنایع و موارد استفاده الکتروموتور dc عبارتند از:

  • ماشین آلات کشاورزی
  • وسایل و تجهیزات مورد استفاده در شهربازی
  • درب های آسانسور و یا برق مورد استفاده در درب های برقی یا Revolving doors
  • تسمه نقاله مورد استفاده در کارخانجات صنعتی یا فرودگاه ها جهت جابجایی اجسام
  • کمپرسورها
  • اغلب وسایل ورزشی و مخصوصاً تردمیل
  • دستگاه های صنعتی مورد استفاده در نظافت مانند کفشورها
  • صنایع نساجی
  • صنعت پلاستیک سازی
  • صنعت قند و شکر
  • صنعت کاغذ
مزایا و معایب الکتروموتور dc

جهت بررسی ویژگی الکتروموتور dc لازم است تا مزایا و معایب این موتور مورد بررسی قرار گیرد. از مزایای الکتروموتور dc می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرعت الکتروموتور dc را برخلاف الکتروموتور ac می توان با تغییر ولتاژ اعمالی به آرمیچر و یا با استفاده از تنظیم جریان الکتریکی میدان مغناطیسی تغییر داده و کنترل کرد.
  • الکتروموتورهای dc انرژی الکتریکی را از باتری ها که جریانی مستقیم تولید می کنند دریافت کرده در حالیکه الکتروموتورهای ac انرژی الکتریکی مورد نیاز خود را از برق شهری یا ژنراتور دریافت می کنند.
  • از آنجا که الکتروموتور dc جریان مستقیم دریافت می کند جهت کارهایی که به سرعت، گشتاور و عملکرد ثابت و یکنواخت نیاز دارند، مورد استفاده قرار می گیرد.
  • راه اندازی الکتروموتورهای dc آسانتر است.

از معایب الکتروموتور dc که تعمیر آنها را در مقایسه با تعمیر الکتروموتور ac مشکل تر می سازد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • الکتروموتورهای dc تک فاز هستند در حالی که الکتروموتورهای ac نوع تک فاز و سه فاز دارند.
  • حجم و اندازه الکتروموتورهای dc در مقایسه با الکتروموتور ac بزرگتر و راندمان آنها کمتر است.
  • عدم استفاده از این الکتروموتورها در مناطق حساس صنعتی به دلیل جرقه های تولیدی این الکتروموتور، از دیگر معایب آنها به شمار می رود.
  • موتورهای dc به تعمیر و نگهداری بیشتری نیاز دارند، لذا در تعمیر الکتروموتور AC و DC، الکتروموتور DC هزینه تعمیرات بیشتری خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: تفاوت الکتروموتورهای تک فاز و سه فاز

بررسی ویژگی الکتروموتور dc
بررسی ویژگی الکتروموتور dc

نتیجه گیری:

بررسی ویژگی الکتروموتور dc :الکتروموتور DC از الکتروموتورهای مورد استفاده در صنایع کوچک و بزرگ است و در جایی مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز به جریان یکنواخت و ثابت و کنترل سرعت و گشتاور باشد. یکی از بهترین شرکت ها در زمینه تعمیر و بازسازی الکتروموتورهای DC و AC و همچنین تعمیر الکتروموتور فشار قوی ، تعمیر ژنراتور و … شرکت همیار موتور است. این شرکت با بهره گیری از دانش فنی و نیروهای متخصص تاکنون موفق به انجام پروژه  هایی مختلف شده است. ارائه خدماتی با کیفیت در کوتاهترین زمان و مناسب ترین هزینه از جمله ویژگی های اصلی همیار موتور به شمار می رود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *