معرفی انواع موتورهای dc

انواع موتورهای dc 

فهرست مطالب

الکتروموتورهای dc از انواع موتورهای مورد استفاده در سیستم های صنعتی است. موتورهای dc حرکات ظریف و کنترل شده ای را فراهم می آورند. الکتروموتورهای dc انواع مختلفی دارند و هرکدام ویژگی ها مخصوص به خود را دارند و بر حسب آن کاربردی متفاوت دارند. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در معرفی انواع موتورهای dc و همچنین دریافت خدمات تعمیر الکتروموتور dc تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

الکتروموتور dc از متداول ترین موتورها جهت تولید حرکتی پیوسته هستند. حرکت خطی یا چرخشی حاصل از موتور dc به راحتی قابل کنترل است، این سطح از قابلیت کنترل موتورهای dc سبب می گردد تا در مواردی که نیاز به کنترل سرعت و گشتاور تولید شده باشد از این موتور استفاده شود.  انواع الکتروموتور DC را مطابق زیر دسته بندی می کنند:

  • الکتروموتور DC جاروبک دار (brushed motor)
  • الکتروموتور DC بدون جاروبک (brushless motor)
  • الکتروموتور DC سروو (servo motor)
  • الکتروموتور DC سری
  • الکتروموتور DC موازی
انواع موتورهای dc 

میدان مغناطیسی در این الکتروموتور از طریق عبور جریان از کموتاتورها و جاروبک های کربنی ایجاد می شود. کموتاتور حلقه رسانای مسی و دارای شکاف است که هر قسمت از آن به یکی از سیم پیچ های آرمیچر متصل است. جاروبک یا Brush سیم پیچ های آرمیچر را به ترمینال خارجی موتور متصل می کنند. فشار کموتاتور در عملکرد الکتروموتور dc اهمیت زیادی دارد، زیرا فشار کم سبب تماس ضعیف تر و ایجاد جرقه شده و فشار بیشتر سبب ایجاد حرارت در کموتاتور می شود. 

الکتروموتور dc بدون جاروبک از آهنربای دائمی به عنوان روتر استفاده کرده و میدان مغناطیسی دائمی در روتور ایجاد می گردد. در این نوع از الکتروموتور آهن ربای دائمی روی روتور و آهن ربای الکتریکی روی استاتور قرار می گیرند. شارژ آهن رباها از طریق کامپیوتری متصل به ترانزیستور انجام می گیرد. توان و دقت موتورهای بدون جاروبک از نوع جاروبک دار بیشتر است. عدم وجود جاروبک در این موتورها، احتمال ایجاد جرقه را کم کرده و به صفر میرساند، همچنین خنک کاری موتور براشلس در مقایسه با نوع براش دار راحت تر صورت می گیرد.

معرفی انواع موتورهای dc

این نوع از الکتروموتورهای dc در مقایسه با دو نوع قبلی رواج بیشتری دارند زیرا تغییر سرعت در این موتورها سریعتر انجام می گیرد. الکتروموتور dc سروو دارای سیستم کنترل فیدبک است. این سیستم قدرت و سرعت الکتروموتور را به سرعت تغییر می دهد. الکتروموتور dc سروو خود به انواع مختلف دیگری مانند کنترل موازی، تحریک ثابت، سری، چاک دار و … تقسیم می شود. 

این گونه از الکتروموتورهای dc را می توان جز قدیمی ترین طراحی های الکتروموتورهای dc به شمار آورد. در طراحی این الکتروموتور تمامی سیم پیچ های استاتور و روتر به صورت سری به هم متصل شده اند. شار مغناطیسی تولید شده در این نوع بالا بوه و سرعت زیادی فراهم می گردد.

اغلب از این الکتروموتور در ماشین های کوچک با سرعت زیاد و در حالت تک دور استفاده می شود. اغلب جهت راه اندازی تجهیزاتی مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز به گشتاور بالا نباشد، اسباب بازی ها، چرخ خیاطی، تجهیزات سبک صنعتی و … از جمله این تجهیزات به شمار می روند. الکتروموتور سری خود در دسته الکتروموتورهای dc جاروبک دار یا براش دار قرار می گیرند.

الکتروموتور موازی نیز نوعی از الکتروموتورهای dc براش دار یا جاروبک دار است. در این نوع الکتروموتور کموتاتور نسبت به استاتور و روتور به صورت موازی متصل می شوند. به این الکتروموتور، شنت هم می گویند. اغلب در سیستم هایی که بار متغیر دارند، مورد استفاده قرار می گیرند. آسانسور، نوار نقاله، میکسر و … از الکتروموتور موازی استفاده می کنند. 

معرفی انواع موتورهای دی سی DC

به منظور خرید انواع الکتروموتور توجه به نکات زیر اهمیت دارند. برخی از این موارد عبارتند از:

  • سرعت الکتروموتور: اغلب در صورت استفاده از الکتروموتور در محیط های صنعتی و کارخانجات از الکتروموتور با سرعت بالا استفاده می شود. جهت استفاده های خانگی الکترو موتورهایی با سرعت پایین تر مورد توجه قرار می گیرند.
  • گشتاور الکتروموتور: نیروی که الکتروموتور در حین حرکت و راه اندازی ایجاد می کند را گشتاور می گویند. میزان گشتاور الکتروموتور در بسته بندی این تجهیز درج می گردد. 
  • نوع الکتروموتور: اغلب از الکتروموتور ac در کارخانجات و از الکتروموتور dc در کاربردهای خانگی استفاده می شود، البته تنوع استفاده از الکتروموتور ac زیاد است و یا حتی می توان از الکتروموتور dc در مراکز صنعتی نیز استفاده کرد.
  • اندازه الکتروموتور: پیشتر قدرت الکتروموتور با اندازه رابطه ای مستقیم داشت و هرچه قدرت الکتروموتور بیشتر بود، اندازه الکتروموتور نیز بزرگ تر بوده و بالعکس، اما امروزه الکترو موتورهایی با قدرت بالا و حجم و اندازه ای کم مورد استفاده قرار می گیرد.
  • قیمت الکتروموتور: علاوه بر تفاوت قیمتی برندهای مختلف، می بایست در نظر گرفت که قیمت الکتروموتور dc نسبت به ac بالاتر بوده و حتی هزینه تعمیرات و نگهداری الکتروموتور dc از نوع ac بالاتر است.

بیشتر بخوانید: معرفی انواع الکتروموتور تک فاز

انواع موتورهای dc 

نتیجه گیری

الکتروموتور از تجهیزات مورد استفاده جهت تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی است. اگر جریان موتور از نوع مستقیم یا dc باشد، الکتروموتور dc خواهیم داشت. الکتروموتور مستقیم انواع مختلفی دارد. از آنجا که هزینه تعمیرات و نگهداری الکتروموتور dc در مقایسه با نوع ac بالاتر است، توصیه می گردد جهت تعمیر خرابی الکتروموتور dc از شرکت های معتبر در این زمینه استفاده شود. یکی از بهترین شرکت ها همیار موتور است.

این شرکت از سال 1388 با ارائه خدمات متفاوت در خصوص تعمیر الکتروموتور ac، تعمیر الکتروموتور dc، تعمیر الکتروموتور AC و DC ، تعمیر الکتروموتور فشار قوی ، تعمیر ژنراتور و … فعالیت خود را آغاز نمود. ارائه خدماتی باکیفیت در کوتاه ترین زمان ممکن و با مناسب ترین هزینه از جمله اهداف این شرکت به شمار می رود که متخصصین مجرب آن جهت حصول به این اهداف تلاش می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *