الکتروموتورهای صنعتی DC از الکتروموتورهای را رایج در صنعت هستند که به منظور رسیدن به اهداف مختلفی نیاز است تا دور موتور و سرعت آنها را کنترل کنیم. برای کنترل دور موتور DC می توان از روش های مختلفی مانند تغییر شار، تغییر مقاومت و تغییر ولتاژ استفاده کرد. هرکدام از روش ها دارای مزایا و معایبی بوده و کاربردهای متفاوتی دارند. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص کنترل دور موتور DC تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
الکتروموتور صنعتی DC چیست؟
الکتروموتور صنعتی DC موتوری الکتریکی است که با جریان مستقیم یا DC کار می کند. تمامی این الکتروموتورها به مکانیزم داخلی کموتاسیون برای تغییر جهت جریان در آرمیچر نیاز دارند. الکتروموتورهای صنعتی DC حرکت چرخشی دارند. سرعت این الکتروموتورهای صنعتی از طریق روش هایی مانند تغییر ولتاز تغذیه و تغییر جریان در سیم پیچ های موتور قابل تغییر خواهد بود. یکی از بهترین شرکت ها که در زمینه الکتروموتورهای صنعتی DC و AC خدمات می دهد شرکت همیار موتور است.
این شرکت در زمینه ساخت قطعات ماشین های الکترونیکی، تعمیر الکتروموتور ac، تعمیر الکتروموتور فشارقوی ، تعمیر ژنراتور، تعمیر و بازسازی الکتروموتورهای DC و AC سابقه و تجربه زیادی داشته و با بهره گیری از متخصصین با تجربه خود بهترین خدمات را در کوتاهترین زمان ممکن به مشتریان ارائه می دهد.
کاربرد الکتروموتور DC چیست؟
الکتروموتورهای صنعتی DC با جریان مستقیم DC کار کرده و نیروی چرخشی را به مکانیکی تبدیل می کنند. بر اثر جریان الکتریکی ایجاد شده میدان مغناطیسی تولید می گردد و سبب حرکت روتور در شفت خروجی می شود. قدرت و ولتاژ برق ورودی و چگونگی طراحی موتور DC در میزان گشتاور تولید شده و سرعت خروجی الکتروموتور صنعتی DC تاثیر دارد. از الکتروموتورهای صنعتی DC در ابعاد کوچک و بزرگ استفاده می شود، در ابعاد کوچک در ابزارآلات برقی، لوازم خانگی و اسباب بازی ها از آن استفاده می شود و در ابعاد بزرگتر در آسانسورها و بالابرها، خودروهای برقی و در کارخانجات لوله و فولاد از این الکتروموتورهای صنعتی DC استفاده می شود.
کنترل دور موتور DC
سرعت الکتروموتور DC به عواملی مانند ولتاژ تغذیه، افت ولتاژ و شار میدان مغناطیسی بستگی دارد. سرعت و دور موتور با دو عامل ولتاژ و افت ولتاژ رابطه مستقیم و با شار میدان مغناطیسی رابطه معکوس دارد. به منظور کنترل دور موتور DC نیز می توان از سه روش زیر استفاده کرد:
- تغییر شار میدان مغناطیسی
- تغییر مقاومت
- تغییر ولتاز تغذیه
کنترل دور موتور DC از طریق تغییر شار میدان مغناطیسی
شار مغناطیسی به میزان جریان عبوری از سیم پیچ بستگی دارد و با تغییر میزان جریان میزان شار نیز تغییر می کند. برای اینکار می توان مقاومتی متغیر به صورت سری قرار داد. اگر مقاومت در حداقل مقدار خود باشد، سرعت نرمال نگه داشته می شود اگر مقاومت افزایش یابد جریانی که از سیم پیچ عبور می کند کاهش یافته و شار نیز کاهش یافته و سرعت و دور موتور افزایش خواهد یافت و اگر مقاومت کاهش یابد جریانی که از سیم پیچ عبور می کند افزایش یافته و شار نیز افزایش می یابد و سرعت و دور موتور کاهش خواهد یافت.
بیشتر بخوانید: معرفی و بررسی الکتروموتور ضد انفجار
کنترل دور موتور DC از طریق تغییر مقاومت در سیم پیچ
برای کنترل دور موتور DC از طریق تغییر مقاومت یک مقاومت متغیر به صورتی سری با آرمیچر قرار داده می شود. اگر مقدار مقاومت افزایش یابد ولتاژ افزایش یافته و سرعت دور موتور کاهش می یابد و اگر مقاومت کاهش یابد ولتاژ نیز کاهش یافته و سرعت دور موتور افزایش خواهد یافت.
کنترل دور موتور DC از طریق تغییر ولتاژ
در این روش سیم پیچ ولتاژی ثابت و آرمیچر ولتاژی متغیر دارد. با استفاده از متد PWM می توان ولتاز در ترمینال موتور را تنظیم کرد. در روش PWM برای کنترل دور موتور DC با اعمال کردن پالس های مختلف به درایور موتور، ولتاژ اعمالی به موتور کنترل خواهد شد. در روش PWM تلفات جریان برق حداقل شده و نیاز به تجهیزات پیچیده ای ندارد. از طریق تغییر پالس به ترمینال موتور می توان سرعت را کنترل کرد. هرچه عرض پالس بیشتر باشد ولتاژ متوسط بیشتری به ترمینال موتور وارد خواهد شد و شار مغناطیسی ایجاد شده قوی تر شده و موتور سریعتر خواهد چرخید. در این روش فرکانسی مناسب و نسبتا ثابت انتخاب شده و اگر به دور موتور بیشتر نیاز باشد دوره کاری افزایش و اگر نیاز به کاهش دور موتور باشد دوره کاری را کاهش می دهیم.
برای کنترل دور موتور DC با تغییر ولتاژ از دیمر نیز می توان استفاده کرد. دیمر مداری ساده الکترونیکی دارد که ولتاژ موثر را کاهش داده و از این طریق دور موتور را کنترل می کند. برای کنترل دور موتور DC لازم است تا نسبت ولتاژ به فرکانس ثابت بماند، اما دیمر ها تنها می توانند ولتاژ را محدود کنند و برای ثابت نگه داشتن نسبت یاد شده چندان مناسب نیستند لذا از دیمرها برای کنترل دور موتور DC کمتر استفاده می شود.
برای کنترل دور موتور DC می توان از میکروکنترلر نیز استفاده کرد. میکروکنترلرها نسبت به دیمرها عملکرد مناسب تری دارند و اغلب در محدوده های کوچک و مصارف آموزشی و آزمایشگاهی مورد استفاده قرار می گیرند و در صنعت چندان مورد استفاده قرار نمی گیرند.
نتیجه گیری
الکتروموتورهای صنعتی DC از الکتروموتورهای مورد استفاده در صنایع مختلف هستند که هرجا نیاز به کنترل دور موتور DC داریم لازم است تا سرعت این الکتروموتورها کنترل شوند. از آنجا که سرعت موتور با ولتاژ و افت ولتاز یا مقاومت رابطه مستقیم و با شار میدان مغناطیسی ایجاد شده رابطه معکوس دارند می توان با کنترل سه عامل فوق دور الکتروموتور صنعتی DC را کنترل کنیم، همیار موتور ارائه دهنده انواع خدمات تعمیرات الکترو موتور و ژانراتور برای دریافت خدمات با ما تماس بگیرید.