با پیشرفت تکنولوژی امروزه تجهیزات و دستگاههای مختلفی تولید شده است. یکی از این تجهیزات، الکتروموتور است که با تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی نیروی موردنیاز صنایع مختلف را تامین میکند و به دو صورت خطی Linear و دوار Rotary تولید میشود. الکتروموتور امروزه به دستگاهی همه کاره تبدیل شده است و در زندگی روزمره کاربرد آن را میتوانید، مشاهده کنید. تعمیر انواع الکتروموتور مانند تعمیر الکتروموتور فشار قوی توسط نیروهای متخصص فنی به راحتی انجام میشود. به طور کلی تعمیر و نگهداری آسانی دارند.
بر اساس پارامترهای مختلفی الکتروموتورها را دستهبندی میکنند؛ ولی پایهترین حالت برای دستهبندی این نوع تجهیزات بر اساس جریان ورودی آنها است. انواع مختلف این نوع دستگاهها باعث شده است کاربردهای بسیاری پیدا کند. کاربرد الکتروموتور Application of electric motor در صنایع مختلف روزبهروز در حال افزایش است. در این مقاله از مجموعه همیار موتور به بررسی کاربرد الکتروموتور پرداختهایم.
کاربرد الکتروموتور بر اساس نوع موتور
الکتروموتور را میتوان به تک فاز، سه فاز و الکتروموتور DC و الکتروموتور AC دستهبندی کرد. کاربرد الکتروموتور بر اساس نوع موتور تغییر زیادی پیدا نمیکند.
کاربردهای الکتروموتور DC
این مدل الکتروموتور از جریان الکتریکی مستقیم استفاده میکند و آن را تبدیل به نیروی مکانیکی میکند و به دلیل کنترلپذیری بالا و سادگی ساختار کاربردهای زیادی دارد.
- اتوماسیون
- رباتیک صنعتی
- ماشینآلات بستهبندی و چاپ
- ماشین آلات نساجی
- پمپ
- کمپرسور
- بالابر
- جرثقل
- نوار نقاله
یکی از ویژگیهای این نوع الکتروموتور تولید گشتاور بالا در سرعت پایین است. به همین دلیل در لوکوموتیوها مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای الکتروموتور AC
این نوع الکتروموتور از جریان متناوب برق سه فاز یا برق شهری استفاده میکند و در صنایع زیر کاربرد دارد.
- توربین آبی و بادی
- پمپ
- کمپرسور
- صنایع گاز و نفت
- بالابر
- جرثقیل
- صنایع کشاورزی
- سیستم تهویه مطبوع
- ماشین بستهبندی
- نوار نقاله
کاربردهای الکتروموتور تک فاز
موتور تکفاز رایجترین الکتروموتور جریان متناوب است و در مواردی که به گشتاور پایین تا متوسط نیاز است، مورد استفاده قرار میگیرد.
- سیستم تهویه مطبوع
- کمپرسور
- تسمه نقاله
- اره نواری
- پرس
- آسیابها
- یخچال
- ماشین لباسشویی
- سیستم گرمایش
- فن کندانسور
موارد کاربرد الکتروموتور سه فاز
الکتروموتور سه فاز کاربردهای کاملا صنعتی و سنگین دارد و این به دلیل توان و گشتاور بالاتر آن نسبت به موتورهای تک فاز است. در طیف وسیعی از صنایع از این نوع الکتروموتور استفاده میشود. از موارد کاربرد الکتروموتور سه فاز میتوان موارد زیر را نام برد:
پمپ و کمپرسور
الکتروموتورهای صنعتی در پمپها و کمپرسورهای صنعتی که برای مصارف مختلفی مانند پالایشگاههای نفت، سیستمهای آبیاری و تامین آب استفاده میشوند، کاربرد دارد.
فن و دمندهها
این مدل الکتروموتور در فن و دممیده برای برجهای خنککننده و سیستمهای تهویه استفاده میشود.
ماشین آلات صنعتی
روی ماشین آلات صنعتی مانند ماشینهای CNC مورد استفاده قرار میگیرد.
نوار نقاله و تجهیزات جابهجایی مواد
در سیستمهای جابهجایی مواد و سیستم نوار نقاله مانند پلهبرقی، بالابر و جرثقیلها استفاده میشود.
تصفیه آب
برای راهاندازی تجهیزات مختلف در تصفیه خانهها، فیلتر کردن و پمپاژ آب کاربرد دارد.
ژنراتورها
در سیستمهای انرژی مانند نیروگاههای برق و توربینهای بادی از الکوروموتور سه فاز استفاده میشود.
آسانسور
به عنوان موتور بالابرها و آسانسور از این نوع الکوروموتور استفاده میشود.
اجزای الکتروموتور
از اجزای الکتروموتور به گزینههای زیر اشاره کرد:
روتور
به قسمت متحرک موتور الکتریکی روتور گفته میشود و قدرت مکانیکی موتور را تامین میکند. روتور تیغه رسانا دارد و حمل و جابهجایی جریان را انجام میدهد.
استاتور
قسمت ثابت در موتور الکتریکی استاتور است که میدان مغناطیسی ایجاد میکند. در مرکز استاتور لمینت وجود دارد که از هدر رفتن تلفات و انرژی جلوگیری میکند.
بلبرینگها
برای چرخش بهتر روتور حول محور در قسمت اول و آخر شافت از بلبرینگ استفاده است. شافت نیروی مکانیکی را به خروجی از طریق بلبرینگ انتقال میدهد.
شکاف هوایی
بین جز ثابت و متحرک الکتروموتور که شامل استاتور و روتور میشود یک فاصله هوایی باید وجود داشته باشد تا جریان مغناطیسی در آن افزایش پیدا کند. این فاصله هوایی باید بسیار کم باشد.
سیمپیچ
سیمهای پیچیده شده که جنس مسی دارند و قابلیت رسانا هستند در محفظهای به نام کویل قرار گرفتهاند.
درکاسهها
بلبرینگها در قسمت ابتدا و انتهای موتور الکتریکی داخل صفحاتی هستند که در مرکز آن کاسه شافت است با تا قدرت و به درستی جریان چرخشی مکانیکی کنترل شود.
پوسته
همه قسمتهای متغیر و ثابت الکتروموتور درون محفظهای با جنس آلومینیوم و چدن قرار گرفتهاند که به آن پوسته میگویند.
انواع الکتروموتور
از انواع الکتروموتور میتوان موارد زیر را نام برد:
الکتروموتور Alternating Current یا AC
این مدل الکتروموتور صنعتی از برق متناوب یا برق AC تغذیه میکند. تعمیر الکتروموتور ac به راحتی انجام میشود به همین دلیل در صنایع کاربرد زیادی دارد. در تامین انرژی این مدل الکتروموتور انعطافپذیری بالایی دارد.
الکتروموتور Direct Current یا DC
این موتورها به صورت مستقیم جریان را منتقل میکنند به همین دلیل جاروبک، کموتاتور، استاتور و روتور دارند. برای تعمیر الکتروموتور dc باید به متخصصان آن مراجعه کنید. این مدل الکتروموتور در آسانسورهای هیدرولیکی و جرثقیلهای فوقسنگین استفاده میشود و این به دلیل گشتاور بالای آنها است.
الکتروموتورهای خاص
این مدل موتورها از نوع الکتروموتور AC الکتروموتور DC هستند. پرکاربردترین الکتروموتورهای خاص الکتروموتور ضدانفحار و الکتروموتور کولری است. برای تعمیر الکتروموتور AC و DC و تعمیر ژنراتور تعمیرکاران ماهری که در این زمینه فعالیت میکنند، مراجعه کرد.
سخن پایانی
به طور خلاصه الکتروموتور در صنایع مختلفی نیروی موردنیاز را با تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی انجام میشود و با دو صورت صورت خطی Linear و دوار Rotary تولید میشود. از انواع الکتروموتور میتوان به الکتروموتور DC، الکتروموتور AC و الکتروموتورخاص اشاره کرد. الکتروموتور به دو صورت تک و فاز و سه فاز تولید میشود. از اجزای الکتروموتورها میتوان به پوسته، منبع تغذیه، درکاسهها، بلبرینگ، سیمپیچ، استاتور و روتور اشاره کرد. از کاربرد الکتروموتور میتوان به بالابر، اتوماسیون، کولر، توربین بادی، توربین آبی، صنایع گاز، صنایع نفت، صنایع کشاورزی اشاره کرد.
در این مقاله ما کاربردهای تمام مدلهای الکتروموتور را به تفکیک برای شما عزیزان شرح دادهایم. مجموعه ما (همیار موتور) انواع مدلهای الکتروموتور را در اختیار صنایع مختلف میگذارد. شما میتوانید از طریق سایت ما سفارش خود را انجام دهید و در بین مدلهای متنوع الکتروموتور بهترین مدل را مطابق با نیاز خود سفارش دهید.